Ierse nachtenkaft en kaart van Ierse nachten, roman van S. Vestdijk

Een fragment

‘Is het kasteel dan niet van vader?’ 
Dit was iets dat mij de laatste tijd vaker bezig gehouden had. Tot voor kort had ik geloofd, zonder er verder over na te denken, dat mijn vader de eigenaar van Billatinny Castle was. Daarna achtte ik het niet onmogelijk, dat hij enkel het rentmeestershuis en het park in eigendom had, omdat ik, zijn zoon toch, het kasteel niet mocht binnengaan, tenzij om iets te halen of te brengen. Andere mogelijkheden waren: hij had het dorp en alle boerderijen, en woonde toevallig heel dicht bij het kasteel; of hij had alleen het huisje, met een groot stuk van de oprijlaan. Nu was het zo dat men langs de hele oprijlaan het kasteel nergens te zien kreeg, daar het van alle kanten schuilging achter hoge eiken en olmen en struikgewas. Maar het huisje zag men voortdurend, scherp ingelijst door hoge stammen, tot waar enkele afhangende takken het eindelijk aan het vierkante kader onttrokken. De oprijlaan was als een verrekijker op het huisje gericht; en daarom kon men gemakkelijk wanen, dat het huisje het eigenlijke huis was (of zelfs het eigenlijke kasteel), waar de oprijlaan bijhoorde.

‘Niet van je vader en niet van je moeder,’ zei Maria, ‘hoewel je moeder er misschien meer recht op zou hebben dan sommige andere mensen die ik ken. Heel vroeger was het kasteel en alles wat erbij hoort van de O'Sullivan More's; dat was in de dagen van de grote Desmond, die verraden werd en vermoord door de Saksen; maar daar spreek je maar beter niet over.’  

Uit de aantekeningen:

Ballyvourne, Billatinny Castle en het omringende landschap zal men op geen kaart aantreffen. Het wordt verondersteld in het graafschap Kerry te liggen, ten noorden van Killarney, ten oosten van Tralee, ten westen van Newmarket.

De grote Desmond: Gerald Fitz Gerald, sneuvelde in de opstand van 1580 tegen de Engelsen; leeft nog in de volksverbeelding.

Bij uitgeverij Mycena Vitilis verscheen in september 2004 een herspelde, in linnen gebonden en van kapitaal en leeslintuitgave voorziene uitgave. Hierin zijn afbeeldingen van het schema en de motieven in handschrift toegevoegd. De uitgave telt 320 p. en het ISBN is 90-75663-44-7.

Te bestellen als gebruikelijk per post.

Deze historische roman, geschreven in februari - maart 1942 verscheen in 1946 bij Nijgh & Van Ditmar. Het verhaal speelt zich af in Ierland tussen 1852 en 1860. Hoofdpersoon Robert Farfrae groeit op als zoon van een rentmeester bij een kasteel waarvan de Engelse eigenaren de landgoederen als wingewest beschouwen. Simon Vestdijk schreef nog een roman met Ierland als decor, nl. De vijf roeiers.

Over Ierse nachten elders op het web:
- dossier lezen
- examen.nl
- inhoudsopgave van de Vestdijkkroniek waarin een artikel over de Ierse romans
- W. Boot's lijst met literatuur over c.q. zich afspelende in Ierland

Ierse nachten werd vertaald in het Tjechisch onder de titel Irské noci (Prelozil František Holešovský. Mír, Brno 1948.)
zie http://literatura.kvalitne.cz/2).htm

contact
copyright
laatste wijziging 26 sept. 2004